Proteză oculară pe bilă acrilică

Proteza oculară se execută pentru cavitatea ochiului eviscerat, în care s-a efectuat implantul de bilă acrilică. Este o proteză de grosime medie, cu mulaj individual aplicat pe bila acrilică. Bila acrilică este mișcată de mușchii laterali intermediari ai cavității și la rândul ei mișcă sincron cu ochiul sănătos proteza oculară care este aplicată pe ea. Rezultă o diferență uneori insesizabilă între mișcarea ochiului natural și al celui artificial.

Proteză oculară contact

Protezele oculare contact sunt foarte subțiri și se aplică direct pe globul ocular nefuncțional al pacientului care a avut în prealabil o intervenție chirurgicală de acoperire conjunctivală.

Proteză oculară dublă

Se execută în cazul în care în timpul operației s-a enucleat  globul ocular în totalitate, mai puţin muşchii, capsula lui Tenon, ţesutul adipos şi conjuctivei. Astfel, proteza umple întreaga cavitate oculară şi este miscată exclusiv de muşchi.

 

TEHNICA DE EXECUȚIE A PROTEZEI OCULARE ACRILICE

Proteza se execută din rășini acrilice cu mulaje individuale, pe bază de silicon sau ceară. Irisul se picteaza manual și se inserează pe mulajul final. Sclera și striațiile de vasculizare sunt realizate manual din culori și lacuri speciale. Odată realizată, proteza nu este casantă, nici în cazul scăpării accidentale pe suprafețe dure.

ÎNTREȚINEREA PROTEZEI

Proteza se spală zilnic, dimineața și seara, cu apă caldă și săpun antibacterian, fără solvenți sau alte substanțe chimice, după care se reintroduce în cavitate. Se recomandă ca proteza să nu fie scoasă în timpul somnului.

Disconfortul în timpul purtării zilnice a protezei sau în timpul somnului înseamnă fie o infecție la nivelul globului ocular, fie o protezare greșit făcută. Proteza oculară corect executată nu creeaza niciun fel de disconfort și este 100% tolerată de cavitatea oculară. În scurt timp după protezare, pacientul nici măcar nu mai poate să își dea seama dacă poartă sau nu proteza.

Odată la 6 luni, proteza se șlefuiește. Dacă este foarte bine întreținută zilnic, perioada se poate prelungi până la 1 an. Șlefuirea se face doar la cabinetul de protetică oculară.

Proteza se schimbă la adulți la un interval de 3-5 ani din următoarele considerente:
– Ușoara decolorare a irisului din cauza razelor UV.
– Modificarea cavității oculare, în acest caz rezultând diferențe estetice între ochiul natural și cel protezat.
– Depuneri pe suprafața protezei, care duc la pierderea luciului, iar într-un final la disconfort.
La copii și adolescenți, controlul se face periodic la 6 luni. Perioada de schimbare a protezei variază de la caz la caz, cea medie fiind o dată la 2 ani. În cazul copiilor sub 5 ani, schimbarea este necesară anual pentru ca proteza să susțină dezvoltarea și mărirea firească a cavității oculare.